هویت زدایی اقوام به بهانۀ توزیع شناسنامه های برقی
۱۷ ثور (اردیبهشت) ۱۳۹۷
به نام خداوند جان و خرد
هویت زدایی اقوام به بهانۀ توزیع شناسنامه های برقی
تنوع و تکثر قومی و زبانی از مهمترین مشخصههای افغانستان به شمار میروند. این سرزمین نگونبخت از آغاز هستی سیاسی و جغرافیایی خویش که بدون تردید استعمار جهانی در شکلگیری آن نقش برجسته داشت، همیشه با بحران قومی و زبانی مواجه بوده است.
باید اذعان کرد که صرف وجود قومیت و چندگانگی فرهنگی و زبانی در یک کشور عامل بحران به شمار نمیرود، بلکه اعمال سیاست قومی و نگرش برتریطلبانهی حاکمیتها است که جامعه را دچار بحران و تضاد قومی-زبانی میسازد.
سوگمندانه دولتهای افغانستان به همین دلیل، دچار فروریزی و سقوط سیاسی شده اند. چون با توجه به ساختار اتنیکی این جامعه، که هیچ قومی اکثریت نفوس کشور را تشکیل نمیدهد، اتخاذ و استمرار هرنوع سیاست قومی که نتیجهی محتوم آن ایجاد بدبینی، تضاد و در نهایت خیزش قهری مردم است، محکوم به شکست بوده است. چنین رویکرد سیاسیِ غیرمدنی و قبیله گرایانه، به جزء حمایت از سیاست هژمونی کشورهای دخیل در بحران سیاسی افغانستان، هیچ گونه منفعتی دیگری نمیتواند داشته باشد.
حکومت کنونی که از درون دچار تضاد و بحران مشروعیت دموکراتیک است، بیشتر از هر دولت دیگری در تاریخ معاصر افغانستان به نفرت پراگنی و سوءتفاهم ملی دامن میزند. زیرا این حکومت نامشروع که فاقد کمترین جاذبهی ملی است، بقای خود را تنها در ایجاد بحران و توطئه چینی میان اقوام و مذاهب افغانستان میداند. لهذا اغراق نخواهد بود اگر بگوییم تمامی مصایب و ناامنیهای کنونی در شهر کابل و سایر ولایات کشور، سناریویی از قبل تنظیم شده بوده و فقط زمینهسازی برای تداوم نامشروع همین حاکمیت است.
بنابراین توزیع یکجانبهی شناسنامههای برقی با رویکرد حذف هویت اقوام از جانب ارگ نیز دقیق در همین راستا طرح و مهندسی شده است. ورنه برای اهل سیاست پر واضح است که حکومتی که در پایتخت کشور حاکمیت حداکثری ندارد، توان توزیع و انجام چنین پروژۀ کلان ملی را در سطح کشور هرگز نخواهد داشت! بدون تردید اعلام توزیع تذکرههای برقی صرف به خاطر بحرانسازی بوده و ارگ فقط برای مقاصد شوونیستی خویش دست به هویت زدایی میزند.
با جرئت میتوان گفت که عصر کنونی، عصر پایان حاکمیتهای مطلقه، تداوم سیاست تبعیض و پایان انحصاری قدرت است. امروزه جهان به سوی دموکراتیکسازی نظامهای سیاسی و نهادینهسازی حاکمیت قانون میلان داشته، هرگونه اقدام تک روانه نتنها که محکوم به شکست میباشد که حتی مایهی شرمساری حاکمان نیز میگردد.
اکنون که کشور به وسیلهی حاکمان بیسویه و متعصب به سوی بحران قومی سوق داده میشود، از مسوولیت نیرویهای ملی و دموکرات است که در مقابل تکتیک بحرانزای ارگ واکنش دقیق و مسوولانه نشان دهند و کشور را از رفتن به سوی جنگ خانماسوز قومی نجات دهند.
حزب آزادگان افغانستان در چنین شرایط حساس و بحرانی، با درک مسوولیت تاریخی خویش، آمادهی دفاع از ارزشهای ملی و هویتی اقوام این سرزمین بوده، از تمام روشنفکران، احزاب ملی، فرماندهان دلسوز و آزاده و همهی شهروندانِ که طرفدار زیست باهمی و ایجاد جامعهی دموکرات و چند صدایی اند، میخواهد تا در مقابل چنین حرکت شوونیستی و تفرقه افگنانه متحد گردیده، از خود واکنش مسوولانه نشان دهند. ما معتقدیم، بدون ایجاد یک خانهی فکر و تفاهم سیاسی که در جهت بسیج ملی فعالیت نماید، ناممکن است که جلو توطیۀ ارگ و حامیان بیرونی آن را گرفت. حزب آزادگان در خصوص مسائل حساس ملی آمادهی مذاکره و گفتگو بوده، هرگونه واکنش سیاسی را برای خویش محفوظ میداند.
بیا تا جهان را به بد نسپریم
هیأت اجراییۀ حزب آزادگان افعانستان
به دیگران بفرستید
دیدگاه ها در بارۀ این نوشته
م. فروغ | 11.05.2018 - 04:41 | ||
بلی این حقیقت علمی است که هویت نژادی و قومی وعشیره ای توسط تاریخ ژنیتیکی طبیعی به وجود می آید نه به قانون وضعی وفرمان یا تاریخ سیاسی بشر .تقسیمات سیاسی حدود و نام قلمرو هارا میتواند موقتآ یا دیر دگرگون کند که به اثر جنگها ، صلح و یا سازش به وجود می آید تغییر دهد اما نه هویت نژادی را متغییر میسازد و نه اساس زبان را و نه توان آنرا دارد نگاه کنید به قرن بیستم در شوروی سابق. ------------------------------ قرآن هم که مرجع و منبع اول استنادی دین مسلمانان است شعب و قبایل را حگم دینی و دایمی بخشیده است . اگر جمعیت ها به خاطر حفظ ارزش های قومی و شعبی خود به پا میخیزند متابعت از حکم قرآنهم است . |
حسیب فولاد ارگو | 10.05.2018 - 07:36 | ||
حرکت یا مقاومت مدنی که از بر اندازی پسوند و پیشوند نام افغان باید به راه انداخته شود شیوه موثر مبارزه بدون خشونت است . طرح آن باید توسط احزاب ریخته شود و طور سالم به پیش برود . حقیقت اینست که فاشیزم قبیله از حسن نیت وافر ما که به غفلت تبدیل شد استفاده سوء سیاسی نمود و کار به جایی کشید که خلاف همه متون قرآنی و تاریخی میخواهند نام یک قوم بر ما و سایر اقوام به زور و اجبار تحمیل شود . آیا میتوان همه ساکنان هندوستان را هندو گفت یا ساکنان انگلستان را انگلیس خواند ؟ واضح است که نی . هویت را تاریخ میسازد نه قانون و نه فرمان و فرمایش . |
خان محمد یادگار | 08.05.2018 - 12:37 | ||
ما چه ضرورت داریم بگوییم قالین افغانی در عوض میگوییم قالین افغانستانی ( که انواع ساخت آن ) که در مروج تجارت بریند BRAND گفته می شود میتواند بالای قالین ستیکر شود مانند ( چکش ، اخل چوب باش ، ساروقی ، علی خواجه و صد های دیگر ) که هم موجب اصالت است و هم شهرت و تبلیغات تجارتی این است یک نمونه و هزاران پیشوند . پسوند دیگر |
م . ش .ف کابل | 07.05.2018 - 05:33 | ||
دیدگاه موثر در برابر این توطیه بحران آفرینی برای حفظ کشور واحد اینست که بیایید به جنبش متحدانه مقاومت مدنی بپردازیم بدون خشونت و با تدبیر . فلسفه مبارزات عدم خشونت مردانی مانند فقید مهاتما گاندی داکتر مارتین لوتر کینک ،نلسن ماندیلا یا کسانی چون استیو بیکو یا اونگ سان سوکی را مطالعه و چون بعضی تفاوت هایی در طرز عمل است با انتخاب مناسب به جریان ناهنجار کشور این راه را پیش ببریم به نظر میرسد ترک استعمال کلمه افغان و افغانی در پیشوند ها و پسوند ها باشد که به تدریج از استعمال انداخته شود . این حرکت مدنی در حرکت احزاب با تجربه و آگاهان میتواندخوب تر پیش برود. اتلاف هایی یکی پی دیگر را گرچه نمیتوان بی اهمیت دانست اما در تجربه زود شکن است . |